Project Comedor El Fuego

In 2008 zette El Fuego een comedor (eetkamerrestaurant) neer in een sloppenwijk in Ayacucho. Dagelijks krijgen 150 kinderen er een gezonde warme maaltijd. Deze groep bestaat uit 130 kinderen die een kleine bijdrage betalen. Daarnaast komen er nog 20 kinderen uit hele arme gezinnen die minder of helemaal niet hoeven te betalen. Volwassenen kunnen er eten tegen een hoger tarief.

Voor het bereiden van de maaltijden heeft El Fuego zes werkloze vrouwen opgeleid tot volleerde kokkinnen. Zij zorgen ook voor de inkoop, voorraadbeheer en administratie. Daarnaast verzorgen zij cateringopdrachten. Deze catering is nodig om extra geld te genereren teneinde de comedor zelfstandig te maken.

Doel

Met dit project bereikt El Fuego twee doelen: de verbetering van de leefomstandigheden van de kinderen én werkgelegenheid en opleiding voor de vrouwelijke werknemers. Het is de bedoeling dat deze vrouwen in de toekomst de comedor zelfstandig runnen en daardoor in staat zijn hun eigen gezin te kunnen blijven onderhouden.

Bezoek aan het project

De projectcoördinatoren Judith Wiegant en Sabien Scheeren brachten in oktober 2011 een bezoek aan dit project. Onze fotograaf Stefan Vogelzang ging dit keer mee om alles vakkundig op beeld en video vast te leggen.

De ontvangst in Ayacucho was weer hartverwarmend. Er is veel vergaderd, geïnventariseerd en geëvalueerd. Tot grote vreugde van de kokkinnen is het matrassenproject gerealiseerd. De vrouwen en hun gezinnen kunnen nu heerlijk slapen op hun nieuwe matrassen. Dit project is mogelijk gemaakt door verschillende donaties.

Iedereen is weer extra gemotiveerd om het project tot een succes te maken.

Huidige stand van zaken

De comedor is inmiddels uitgegroeid tot een professioneel bedrijf met 14 werknemers. De zes kokkinnen runnen ‘hun’ comedor met groot gemak en veel enthousiasme. De vrouwen zijn goed op elkaar ingespeeld, de hygiëne voldoet aan alle eisen en de werksfeer is uitstekend. Inmiddels zijn er twee nieuwe vrouwen opgeleid als kokkin. Voorlopig functioneren zij als invaller. Zodra de cateringopdrachten toenemen worden zij fulltime ingezet.

De cateringopdrachten nemen weliswaar in aantal toe, maar nog niet structureel. De grote winst moet komen uit de verkoop van geschilde aardappelen met behulp van de pas aangeschafte aardappelschilmachine. Deze ‘patas fritas’ worden verkocht als halffabricaat aan restaurants in Ayacucho. De vrouw van onze bedrijfsleider Hugo gaat zich daar fulltime mee bezig houden met hulp van de andere kokkinnen.

Om de opdrachten op tijd af te leveren én om de dagelijkse boodschappen te doen hebben we zo langzamerhand een eigen (tweedehands) auto nodig. Tot nu toe zijn we afhankelijk van dure taxi’s en de leenauto van Hugo. De bedoeling is dat de vrouwen straks de bestellingen rondbrengen en ook zelf hun dagelijkse boodschappen doen.

Eind 2010 heeft El Fuego een waterzuiveringsinstallatie aangeschaft. Het daarmee verkregen schone drinkwater wordt in kleine flessen verkocht aan de bevolking. Daarnaast besparen we veel duur gas, aangezien het drinkwater voor eigen gebruik niet meer gekookt hoeft te worden

Sinds kort hebben we twee maatschappelijk werkers in dienst. De een begeleidt de vrouwen in de comedor. De ander bezoekt de gezinnen waar extreme armoede heerst en verdiept zich in de gezinssituatie. Indien nodig regelt hij een paspoort en schoolmaterialen voor de kinderen. In de comedor ontvangen deze kinderen een gratis maaltijd, die in de meeste gevallen gesponsord wordt door World Vision, een Peruaanse organisatie die ondervoeding wil bestrijden.

Toekomst

Eind 2012 moet Comedor El Fuego voor 90% geheel zelfstandig kunnen draaien. Dat is een reële doelstelling. Vanuit Nederland zal alle hulp geboden worden om dit mogelijk te maken. Met onze nieuwe fondsenwerver hopen wij genoeg donaties binnen te halen om hen de nodige financiële ondersteuning te geven.

Meer informatie is te vinden in onze nieuwsrubrieken, blogs en ons jaarverslag.

 

Estamos de nuevo!

Tot mijn vreugde mocht ik dit jaar voor de tweede keer naar Peru af reizen om mijn werk als project-coördinator te vervullen. Het bijzondere van...

Share This