Onze projectcoƶrdinator Maartje heeft opnieuw het tandartsenproject van El Fuego begeleid. Hieronder een verslag van haar indrukken:


Het tandartsenproject is ook dit jaar weer geslaagd! De tandartsen en assistente hebben weer hard gewerkt en in totaal zijn er 235 gebitten behandeld (weer meer dan vorig jaar!). Hiervan zijn, schat ik, ongeveer 225 kinderen en 10 volwassenen (waaronder enkele van onze mama’s en ouders van kinderen). Alle kinderen/jongeren boven de 4 jaar hebben een fluoridebehandeling gekregen. Alle kinderen/jongeren hebben ook een tandenborstel en tandpasta mee mogen nemen. Ongeveer 15 kinderen hebben wel fluor en een tandenborstel gekregen, maar zijn er vervolgens vandoor gegaan (uit angst of vanwege afspraken). Deze 15 heb ik niet meegeteld bij de 235 behandelingen.

Er was ook een flink aantal dezelfde kinderen als vorig jaar, maar er waren ook veel nieuwe kinderen (ik had meer wijdverbreid geadverteerd in de wijk). Dit betekende dus dat er weer flink gaatjes zijn gevuld en ook veel kiezen en rotte melktandjes zijn getrokken. Er was ook een jongen waarbij 2 enorme kiezen werden getrokken en die vervolgens gehecht moest worden. Hij is goed voorgelicht overhet feit dat hij na een week naar een poste de salud moest. Alle kinderen met een ingrijpende behandeling kregen pijnstillers en/of ontstekingsremmers mee naar huis – ook zij, of hun ouders-, werden duidelijk voorgelicht over de medicijnen en het gebruik ervan. ‘Receptjes’ met uitleg over het gebruik werden mee naar huis gegeven. Er was ook een kindje van 4 die een enorm abces in haar onderkaak had zitten, veroorzaakt door rotte tandjes. Zij is ook ingrijpend behandeld, met flink wat tranen…

Er waren ook kinderen die een perfect mooi gebit hadden: zij kregen een preventieve behandeling van de tandarts, om de tanden te versterken en gaatjes in de toekomst te voorkomen. Er waren ook meiden van rond de 8 a 10 jaar bij wie op zaterdag al een kies of kiezen waren getrokken, en die uit zichzelf zondag terugkwamen om nog meer kiezen te laten trekken!

De tandartsen hebben hard gewerkt en ik heb overal waar ik kon begeleid, hoogtepilletjes gekocht, ondersteund, bijgesprongen, gedocumenteerd, gepoetst, bewijsmateriaal verzameld en vooral heb ik ze in de watten gelegd natuurlijk! Hotel/restaurant ViaVia heeft ze weer flink verwend met fijne bedden en heerlijk ontbijt en diner, en op zondagavond hebben we natuurlijk geproost met een biertje op een geslaagd project!

 canada goose damen

Share This