Projectcoƶrdinator Maartje is druk doende de stand van zaken in Cusco in kaart te brengen. De eerste bevindingen zijn positief. Zo heeft Maartje kunnen zien dat het kindertehuis van Remar goede stappen heeft gemaakt. In 1 jaar tijd was er een nieuw en aangenaam huis ingericht in een veilige en prettige wijk. Ook is er tegenwoordig vervoer voor de kinderen.

Maar de allerbelangrijkste verandering is wat Maartje betreft de power-vrouw die het huishouden van 18 personen draaiende houdt. Maak kennis met Roxana (op de foto met haar oudste dochter Ariana).

Ook in het meisjestehuis heeft Maartje de kinderen en het personeel geholpen de dagelijkse gang van zaken enigszins te verlichten. Omdat er te weinig tafels en bankjes waren in het meisjestehuis waardoor de kinderen op hun beurt moesten wachten om huiswerk te kunnen maken, ging Maartje zaterdagochtend vroeg met Agripina naar een markt met houten meubels. Er zijn tafels met bankjes voor de grote meiden en kleine tafeltjes met stoeltjes voor de kleine meiden gekocht. Voor de leraressen twee simpele houten krukjes, zodat ze -in plaats van de halve middag gebukt te staan- makkelijk kunnen aanschuiven bij elk kind dat hulp nodig heeft!

Stichting El Fuego heeft tevens sportoutfits voor zowel de jongens als de meisjes gesponsord. Naast dat het fijn is niet te hoeven sporten in de ‘gewone’ kleding, is er nog een belangrijke reden voor deze sponsoring. De kinderen kunnen nu meedoen aan alle sportevenementen en straatparades die vanuit de school worden georganiseerd. Ze zijn niet langer ‘anders’ dan hun klasgenootjes maar ook zichtbaar onderdeel van de groep.


Om Roxana haar werkdruk proberen iets te ontlasten is er een nieuwe wasmachine voor het tehuis gekocht. Een impressie van Maartje:

‘Door al die schone was, zie je de nieuwe wasmachine bijna niet meer! De machine met een capaciteit van 15 kilo is direct na aankoop in gebruik genomen in het jongenstehuis. Fantastisch voor ‘mama’ Roxana, die nu -zonder de handwasjes voor een huishouden van 18 personen- tijd vrij heeft om aan de jongens te besteden. Ze is er ontzettend blij mee!’

Share This