Momenteel is Maartje in Peru om daar onze lopende projecten te coördineren. Hierna een impressie van Maartjes laatste bezoek aan Ayacucho:

Mijn derde bezoek aan het project in Ayacucho was een vrij kort bezoek. Dit was niet vanwege tijdgebrek, maar vooral vanwege het feit dat de mama’s inmiddels zo zelfstandig zijn, dat er minder input van ‘buitenaf’ nodig is in vergelijking met voorgaande jaren. Er zijn zeker nog zaken waaraan de mama’s, met ondersteuning van de Nederlandse projectcoördinatoren, aandacht kunnen besteden, om zo de winst die gemaakt wordt te vergroten. Maar ze hebben afgelopen jaar zeker een goede ontwikkeling doorgemaakt.

Hoewel het ditmaal een kort bezoek was, was het voor mij extra bijzonder. Namelijk, mijn familie kwam langs! De gastvrijheid van de mama’s was wederom hartverwarmend: ze nodigden ons allen uit voor een heerlijk diner in hun restaurant op mijn laatste avond in Ayacucho. Mijn moeder Mies zegt over het bezoek: “Het is een net restaurant met een keuken waar schoon gewerkt wordt. We kregen een eenvoudige maar heerlijke maaltijd opgediend. De mama’s vormen een goed samenwerkend team met hart voor de zaak. Maar ik zag ook dat het niet eenvoudig is om onder de gegeven omstandigheden een boterham te verdienen. Ik vond het opvallend hoe open en eerlijk het contact is tussen de mama’s en Maartje. De mama’s durven hun problemen te delen en lijken Maartje’s bemoedigende woorden te ervaren als een stimulans.”

Naast het winstoogmerk behoudt het restaurant haar sociale functie: momenteel komen er nog steeds dagelijks ruim vijftig kinderen uit de wijk eten die thuis geen gezonde of volledige maaltijd krijgen. Komende maand onderzoekt onze maatschappelijk werker Richard, met hulp van de mama’s die de families in de wijk goed kennen, welke kinderen er nu buiten de boot vallen. Voor de komende tijd wens ik dat Stichting El Fuego ook de meest schrijnende gevallen – die zelfs de minimale eigen bijdrage niet kunnen opbrengen – ondersteuning kan gaan bieden.

Share This